Kreatív fotózás, na de mikor?

Gyakran hangzik el a kérdés: mikorra időzítsük a kreatív képek elkészítését? Egyáltalán mit is jelent a kreatív fotózás?

Ebben a bejegyzésemben próbálok segíteni Nektek abban, hogy letisztuljon a kép és átláthatóbb legyen ez a téma.

Az egyik legfontosabb része az esküvőnek, hiszen a legtöbb esetben ezek közül a képek közül biztosan kerül ki az otthonotokba néhány, de központi szerepe van egy később összeállított albumban is ezeknek a képeknek.

De mi is ez pontosan?

Sokan beállított, vagy megkomponált páros fotózásnak mondják, ami kis túlzással igaz is, hiszen ezen a fotózáson valóban több elem is jól megtervezett és alaposan átbeszélt, mint pl.: a helyszín, a napszak, a pózok, melyekben úgymond megélitek a pillanatokat, viszont az érzelmek, a gesztusok és maga a hangulat az szívből jövő, és divatosan mondva adalékanyagtól mentes. 🙂 

Kik vannak jelen egy ilyen fotózáson?

Elsősorban természetesen Ti ketten és én 🙂 , valamint azon a személy vagy személyek, akik segítenek ezt a pár órát a lehető leggördülékenyebben megélni. Ez alatt többnyire egy segítőt kell érteni, aki a menyasszonyi ruha hosszától és jellegétől függően igyekszik gyűrödésmentesen, valamint tisztán tartani és a kívánt kompozícióba belehelyezni.

Ez a személy lehet egy családtag (testvér, anyuka, apuka…stb.) vagy barátnő, ill. bárki, aki rá tud szánni pár órát a napjából. Extrém fotózási helyszíneken az én munkámat is kiegészíti aszisztencia, szintén a zavartalan munkavégzés céljából.

Melyik napszakban készüljenek a képek?

Azt gondolom, hogy egy igen kardinális kérdés ez, hiszen minden évszak, azon belül pedig minden hónap és napszak más és más fényeket eredményez. A fényképész egyik munkaeszköze a fény, ami egy nem mesterséges (stúdió) környezet esetében még fontosabb tényező. A kicsit laposabb szögből érkező fényeket szeretem, mely fények a kora reggeli, valamint a késő délutáni, kora esti órákban tapasztalhatóak, így ezeket az időszakokat érdemes kitűzni célul. A déli, vagy a kora délutáni időszakokban sajnos túl „kemények” a fények ahhoz, hogy szép legyen a végeredmény a használatukkal, így ezeket az órákat érdemes elkerülni.

Az esetek nagy százalékában a nyári hónapokban készítünk ilyen fotóanyagot, és személy szerint akkor is leginkább a késő délutáni, kora esti időszakot preferálom. Ezekben az órákban már kellően lágyak és „melegek”a fények ahhoz, hogy a legszebb végeredményt kapjuk majd a fotózás végén.

Ha nagyon időpontra szeretném bontani a fotózást, akkor nagyjából 16:30 és 20:45 közé tenném évszaktól és hónaptól függően a legideálisabb időszakot egy ilyen témájú fotóanyag elkészítéséhez. 

Kreatív fotózás a nyári naplementében

Mikorra időzítsük a kreatív fotózást?

Úgy gondolom a legtöbb párt ez a kérdés foglalkoztatja. Kreatív képeket készíthetünk az esküvő napján, illetve az esküvőt megelőző, valamint az azt követő napokban. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is, de érdemes ezeket mérlegelni és ezután meghozni a végső döntést. De nézzük az érveket és ellenérveket.

1., Kreatív fotózás az esküvő napján

Előnyei

  • Kevésbé tűnhet logikailag komplikáltnak ez a megoldás, hiszen a menyasszony ezen a napon már a végleges sminket és frizurát viseli, amit így csupán csak egy alkalommal kell elkészíttetnie.
  • Külföldről érkező párok esetében szűkös az itthon tartózkodásra szánt idő, emiatt egy jó választás lehet az aznapi kreatív fotózás.
  • A menyasszonyi ruha ez esetben nem hordozza magán az esetleges egész napos viseletből fakadó árulkodó jeleket.
  • Nagy valószínűséggel már túl vagytok az első pillantáson, ami sok menyasszonynak rendkívül fontos szempont, hogy a szíve választottja az oltár előtt pillantsa meg őt először a nap folyamán. Ez esetben erre lehetőség nyílik.

Hátrányai

  • Az esetek nagy százalékában feszes a napirend, így nincs lehetőség a legideálisabb napszakban elkészíteni a képeket, hiszen abban az időszakban szinte biztos, hogy már vagy a templomi szertartás, vagy a polgári szertartás zajlik, esetleg már a vacsorát felvezető vendégek köszöntése.
  • Én úgy gondolom, hogy elkerülhetetlen a drukk, vagy a stressz az ember Nagy Napján, de így van ez jól. Viszont ez a fajta „adalék”, ami ennek a napnak a sajátja nem feltétlen kedvező egy olyan fotózás alkalmával, ami egy mélyebb lelki állapotot igényelne, illetve szintén egyszeri és megismételhetetlen.
  • Sokszor megtörténik, hogy a meghívott vendégek a felfokozott hangulatból kifolyólag próbálják oldani, fokozni a fotózás alatt a pár hangulatát, de sajnos a legtöbb esetben inkább az ellenkező hatás érvényesül és kizökken a pár, valamint akár a fényképész vagy a cinematográfus is. Véleményem szerint ez egy kényes és nehezen kezelhető szituáció.
  • Egy átfogó és szépen kimunkált fotóanyag elkészítéséhez legalább 2 órára, de nem ritka, hogy akár 3-3,5 órára is szükség lehet. Természetesen ez a fotózási helyszínek számától és egymás közötti távolságától is függ, illetve attól is, hogy mennyi időre van szükségetek feloldóni a kamerám előtt. 🙂 Sajnos az esküvő napján 1, esetleg 1,5 óra szokott rendelkezésre állni, ami jóval kevesebb, mint ami szükséges lenne.
  • Nincs lehetőség a rendezvény helyszínétől távolabb utazni (akár néhány km-rel) és egy számotokra szimpatikusabb helyszínen készíteni a fényképeket. Ennek oka a fotózásra szánt idő rövidségében keresendő. Véleményem szerint ez sem egy elhanyagolandó kompromisszum.

2., Kreatív fotózás egy külön napon

Előnyei

  • Történjen ez az esküvőt megelőző napon (nagyon kedvelt megoldás), vagy az esküvőt követő hétköznapok egyikén, szinte biztos, hogy lehetőségünk van azokban a napszakokban elkészíteni a képeket, amelyek a legszebb végeredményt eredményezik. 
  • Nem jelentkezik az a fajta időkorlát és megkötés, amelyet a menetrend eredményez a Nagy Napon, így mindenki csak a fotózásra tud összpontosítani.
  • Nincs az a stressz és nyomás rajtatok, ami az esküvő napján történő kreatív fotózás alatt nagy valószínűséggel megjelenne. Ezáltal egy sokkal lazább és oldottabb hangulatban tudtok érkezni és szinte csak a fotózásra tudjátok helyezni a mentális fókuszt, ami nagyon kedvezően tud hatni a képek hangulatára és természetesen a végeredményre.
  • Lehetőség van egymástól távolabb eső fotózási helyszíneket is meglátogatni, akár más-más napszakokban, hiszen az idő csak a fotózásra van szánva, így könnyen és zavartalanul kivitelezhető a logisztika.
  • Nagy valószínűséggel pihentebben és adott esetben már élményekkel feltöltve tudtok a fotózásra érkezni, ami egy hatalmas pluszt jelenthet a végeredmény szempontjából.
  • Előrelátható rossz idő esetén még mindig nagyobb mozgásterünk van a napszakon belül is akár módosítani a fotózás kezdésének időpontját, mint egy az esküvő napján történő kreatív fotózás estében.

Hátrányai

  • Mint már fentebb is szó esett az első pillantásról, avagy a „first look-ról”, így ismét meg kell említsem ezt. Ha az esküvőt megelőző napon készítjük el a kreatív képeket, akkor sajnos le kell mondani az oltár előtti első pillantás élményéről, de magáról a first lookról semmiképp, hiszen ugyan úgy megvalósítható a kreatív fotózást napján némi logisztika mellett. Természetesen az esküvőt követő napokban lebonyolított kreatív fotózásnál ennek már nincs jelentőssége. 
  • Ismét el kell készíteni a sminket, a frizurát és a virágcsokrot. 
  • Az esküvőt megelőző kreatív fotózásnál extrémebb fotózási helyín esetében kicsit nagyobb figyelmet kell szentelni a ruha aljának tisztaságára, hogy a nagy napon minden része a ruhának olyan lehessen, mintha most jött volna ki az esküvői ruha szalonból. Természetesen ha elkísér valaki a fotózásra, aki végig segít a ruhát igazítani, emelni és adott esetben vinni is, akkor ezt a problémát könnyedén el lehet kerülni. 

Egy igazán rendhagyó helyszín és környezet, szintén a kora esti órákban

Összegzés

Úgy gondolom 100%-ban tökéletes megoldás erre a témakörre nincs, viszont személy szerint minden párt arra szoktam bíztatni, hogy ha egy mód van rá, akkor próbáljunk meg egy külön napot szánni a kreatív képek elkészítésére. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha nincs erre mód, akkor csak is kizárólag stresszes, kapkodós és feszült kégkörben eltöltött fotózás vár ránk az aznapi kreatív fotózás során. Nem, erről szó sincsen! Ugyan olyan csodálatos képsorozatot tudunk utóbbi esetben is készíteni, mintha az esküvő napjától eltérő időpontban készülnének el a képek, de ha tudjuk, akkor próbáljuk optimalizálni a lehetőségeket. 🙂